Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Treibball

Treibball oftewel Drijfbal, is bedacht door Jan Nijboer, een in Duitsland wonende Nederlander, als een leuke vorm om actief bezig te zijn met de hond.

De hond moet bij Treibball op commando ballen naar een doel brengen. Dat mag door duwen met zijn neus of met zijn schouder. Het is een sport die veedrijvers en veehoeders aanspreekt, want je kunt het zien als een soort schapendrijven zonder vee. Maar ook andere rassen kunnen zich tot deze activiteit aangetrokken voelen. Want ergens achteraan jagen is voor bijna alle honden uitdagend. Voor deze sport is een basis niveau gehoorzaamheid nodig. De commando’s kunnen worden gegeven worden met de stem, met gebaren of de fluit en het aanleren kan desgewenst met de clicker. Het is geen belastende sport, topconditie is niet nodig, het kan worden gedaan door jonge en oude honden.

Treibball desgewenst ook een activiteit die je zelf in de tuin met de hond kunt beoefenen volgens je eigen inzicht en regels, eventueel na het volgen van een instructiedag/workshop.

De ballen zijn meestal grote gymnastiekballen met een doorsnede van 50-70 centimeter.

Bij Treibball als wedstrijdsport moet de hond op aanwijzing van de geleider acht van die ballen naar een goal dirigeren. Ze liggen bij aanvang in een piramidevorm (4, 3 en 1), waarbij de ene bal het verst van de geleider ligt en het eerst naar het doel gedreven moeten worden. Maar om de wedstrijd drempel zo laag mogelijk te houden is het in Nederland al mogelijk om te starten met wedstrijden zodra de hond 1 bal kan duwen.

De sport staat in Nederland in de kinderschoenen. Meer informatie over deze tak van sport is te vinden op www.treibball.nl 

Foto beschikbaar gesteld door Marc Klinkers.