Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly)  in de Nova Scotia Duck Tolling Retriever (NSDTR)

Gespleten gehemelte is een sluitingsdefect in de bovenzijde van de mond (verhemelte) dat tijdens de ontwikkeling van de pup optreedt. Puppy’s worden dan geboren met gespleten gehemelte. Gespleten lip is een spleet in de lip en kan aan één of beide zijden van de mond optreden. Syndactyly is het verschijnsel dat naast elkaar gelegen tenen aan elkaar vastgegroeid zijn over (een deel van) de lengte. Bij cutane syndactyly is de huid tussen de samengegroeide tenen niet gescheiden. Bij benige syndactyly kunnen botdelen ook aan elkaar vastgegroeid zijn. Bij syndactyly heeft in de foetale ontwikkeling de scheiding van de tenen onvoldoende plaatsgevonden.

Bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever zijn meerdere genetische oorzaken van gespleten gehemelte. Een mutatietest voor gespleten gehemelte CP1, één vorm waardoor gespleten gehemelte ontstaat, is al beschikbaar voor de Toller. Maar ook uit twee CP1 vrij geteste honden kunnen gespleten gehemelte pups geboren worden. Recentelijk is een tweede mutatie, waardoor gespleten lip of gespleten gehemelte genaamd CLPS kan ontstaan, geïdentificeerd. Deze mutatietest is ras specifieke en niet van toepassing op andere rassen.

Ontdekking

Wetenschappers van het Bannasch laboratorium aan de Universiteit van Californië, Davis en het Wade laboratorium van de Universiteit van Sydney, hebben de genetische oorzaak ontdekt van een tweede vorm van gespleten gehemelte bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Honden met deze vorm van gespleten gehemelte hebben een inactiverende mutatie van een gen die belangrijk is voor normale ontwikkeling. De mutatie is niet aanwezig bij andere rashonden op basis van tests van meer dan 80 rassen en meer dan 300 individuele dieren.

De wijze van vererving

CLPS vererft autosomaal recessief dat betekend dat pups met de afwijking twee mutaties hebben geërfd één van zowel vader als moeder. Het fenotype van puppy’s met twee exemplaren van de CLPS mutatie kan variëren van alleen gespleten gehemelte tot gespleten lip én gespleten gehemelte. In beide gevallen kunnen de pups ook syndactyly hebben, maar niet altijd in alle gevallen. Eén geval had een gespleten neus en syndactyly.

Hieronder vindt u een samenvatting van de variatie in het klinische beeld dat twee exemplaren van de CLPS mutaties kan laten zien.

Cleft typeSyndactyly
 YesNoTotal
Cleft Palate011
Cleft Nose101
Cleft Nose/Palate505
Cleft Lip/ Palate202
Cleft Lip/Nose/Palate044
None101
Total9514

De test

CLPS Clear (N/N): deze hond heeft twee normale kopieën van CLPS
CLPS Carrier (N/A): deze hond heeft één mutatie (abnormal) kopie of CLPS
CLPS Affected (A/A): deze hond heeft twee mutaties (abnormal) kopieën van CLPS

Betekenis

CLPS vererft autosomaal recessief dat betekend dat Tollers met N/A normaal zijn maar puppy’s met een afwijking kunnen geven wanneer zij met een andere drager (N/A) gekruist worden. 2% van de Tollers dragen CLPS (N/A) op het moment dat de test op de markt werd gebracht, dit aantal kan veranderen met elke generatie. We hebben 36 monsters van cleft Toller puppy’s uit Noord America en 14 daarvan werden veroorzaakt door CLPS. Honden die drager zijn (N/A) zijn zelf volkomen normaal en kunnen veilig worden gekruist aan N/N honden om de diversiteit binnen het RAS te behouden en te selecteer voor andere positieve kenmerken die de honden dragen. Puppy’s met gespleten gehemelte kunnen kosteloos worden getest. Neem contact op met Zena Wolf voor meer details (ztwolf@ucdavis.edu).

DNA test voor CLPS (Cleft lip/palate en syndactyly) alleen voor Nova Scotia Duck Tolling Retrievers
De test(en) zijn online te besteld via de beveiligde website van Veterinary Genetics Laboratory (VGL). Betaling online met credit card (MasterCard en VISA). Eigenaren kunnen gemakkelijk zelf thuis DNA monsters verzamelen. Informatie hierover kunt u ook op onze  website onder de knop formulieren vinden. De afname van DNA van uw hond is heel eenvoudig, er is geen dierenarts afspraak noodzakelijk.

$50 per animal single test
$80 per animal two tests same animal
$110 per animal three tests same animal
$140 per animal four tests same animal
$170 per animal five tests same animal
$200 per animal six tests same animal
Additional $5 discount on 3 or more dogs

Interdental/GUM brushes supplied by owner or
Cytology Brush-supplied by VGL

Meer informatie is te vinden op http://www.vgl.ucdavis.edu/services/dog/NSDTRTests.php#CLPS 

Test bestellen via  https://www.vgl.ucdavis.edu/services/dog.php