Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

 

Overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de honden te zwaar is. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een hond.
De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:

 – de kans op suikerziekte (diabetes mellitus)
 – de kans op gewrichtsproblemen
 – de kans op leveraandoeningen
 – de kans op hart- en ademhalingsproblemen
 – de kans op huidklachten

Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de hond en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de hond. Sommige hondenrassen hebben meer aanleg voor overgewicht. Ook is de ene hond veel actiever dan de andere hond.

Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding (zeker de eerste maanden na de operatie) minder energie nodig. Als u dezelfde hoeveelheid voer blijft geven kan dit tot overgewicht leiden.

Indien een hond overgewicht heeft volstaat het niet om de hond op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De hond kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde “light” voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de hond een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel.

Wanneer spreek je van overgewicht bij honden?

Overgewicht ontstaat doordat de hond overmatig vet ophoopt in het lichaam. De ribben en de ruggenwervels moeten met een vlakke hand net te voelen zijn. Voelt u alleen maar vacht, dan is er sprake van overgewicht. Wanneer het lichaamsgewicht van uw hond minder dan 15% boven het ideaalgewicht is, spreken we van licht overgewicht. Als het lichaamsgewicht van het dier meer dan 15% boven het ideaalgewicht zit wordt over obesitas (zwaarlijvigheid) gesproken. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat voor een hond van 10 kg, een gewichtstoename van 1 kg ongeveer gelijk is aan een gewichtstoename van 5 tot 7 kg bij een gemiddelde vrouw.

Volgens de rasstandaard van de Toller ligt het ideale gewicht voor volwassen reuen tussen de 20 en 23 kg en voor volwassen teven tussen de 17 en 20 kg. Als dit afwijkt, betekent het niet automatisch dat uw hond te licht of te zwaar is. Niet iedere hond is namelijk hetzelfde.

De behandeling van obesitas bij honden

Wanneer er sprake is van serieus overgewicht zal uw hond moeten afvallen. Dit is te bereiken met een actieve levensstijl, voldoende beweging en een aangepast dieet. De dierenarts of voedingsdeskundige kan voor u een voedingsschema op maat maken.

Dieetvoeding voor honden

Bij het gebruik van gespecialiseerde uitgebalanceerde voedingen, is het niet verstandig en feitelijk onwenselijk om supplementen zoals vitaminen en mineralen of vers vlees toe te voegen aan de voeding. Voeding speelt een zeer belangrijke rol bij de gezondheid en het welzijn van een dier. Voor honden en katten zijn er verschillende uitstekende voedingsmerken op de markt die in een dierenspeciaalzaak te verkrijgen zijn. 

Soms wordt een dier echter ziek en krijgt op advies van een dierenarts dieetvoeding. Het is van belang voor de gezondheid van het huisdier dit dieet daadwerkelijk te volgen.

Voorgeschreven dieetvoeding is alleen bij de dierenarts verkrijgbaar. Het is namelijk erg belangrijk dat het dier onder begeleiding op een dieetvoeding wordt overgezet.

De laatste jaren zijn er bij de dierenarts steeds meer verschillende soorten van deze dieetvoeding te koop. Zo zijn er diëten voor bijvoorbeeld nierpatiënten en leverpatiënten, maar ook voor dieren met suikerziekte of een voedingsallergie. Ook dieren met blaasstenen of blaasgruis kunnen behandeld worden met een speciaal dieet. Het voorschrijven van zo’n speciale dieetvoeding gebeurt naar aanleiding van een door de dierenarts gestelde diagnose. Die diagnose wordt gesteld door onderzoek van de patiënt zelf, maar ook op grond van urine- en/of bloedonderzoek.

Voor meer informatie over dieetvoeding verwijzen wij u naar uw dierenarts of de website van de hondenvoeding fabrikanten.