Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Obedience

 

Wat is obedience?

Obedience is een Engelse wedstrijdsport. Obedience betekent gehoorzaamheid. Bij Obedience gaat het om perfectie, om gehoorzaamheid in optima forma. Oefeningen die aan bod komen zijn aangelijnd en los volgen, komen op bevel, zitten/af met de geleider in en uit zicht, apporteren, sorteren, laten betasten, vooruitsturen en appèl op afstand.

De sport omvat zes wedstrijdklassen, die een oplopende moeilijkheidsgraad kennen en waarin baas en hond als team getest worden op hun vaardigheden in de diverse oefeningen. Elke volgende klasse betekent een hogere moeilijkheidsgraad en/of oefeningen erbij. Het is een strak gereglementeerde sport waarvan de regels worden vastgesteld door The Kennel Club (UK).

Obedience is een sport voor iedereen. De geleider kan jong of oud zijn, de hond groot of klein, rashond of kruising, alles is mogelijk. Anders dan bij veel andere sporten staat bij Obedience het Kampioenschap ook open voor rasloze honden. Het is dus wel duidelijk een sport voor honden die op dit gebied goed te motiveren zijn, voor het overgrote deel zijn de deelnemers herdershonden. Aan de top komen vooral Border Collies en Working Sheepdogs.

Lichamelijk eist Obedience niet al te veel van de hond, dus zolang zijn geest goed blijft is het mogelijk voor een hond om tot op zeer hoge leeftijd en met plezier mee te blijven draaien. Obedience is een sport voor iedereen die je dagelijks, het hele jaar door, met je hond kunt beoefenen. Aan de oefenruimte of uitrusting worden geen speciale eisen gesteld.

Twee keer per maand vindt er in Nederland een Obedience wedstrijd plaats. ’s Zomers zijn de wedstrijden buiten en ’s winters binnen. Het Engels gereglementeerde Obedience en het Nederlands gereglementeerde Gedrag & Gehoorzaamheid zijn niet helemaal identiek maar wel verwante sporten.