Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Aanschaf van een pup

 

Wij willen een Tollerpup, maar wil de Tollerpup mij?

Als u overweegt een pup te kopen is het raadzaam om u van tevoren grondig te laten informeren omtrent het karakter, de eigenschappen, de eisen en de opofferingen die het houden van een Nova Scotia Duck Tolling Retriever met zich meebrengen, zowel in financieel opzicht als aan inzet en vrije tijd. Naast de algemene informatie over de rassen, is het ook mogelijk om op bijeenkomsten die worden georganiseerd door de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland kennis te maken met de “Toller” en in contact te komen met eigenaren.
Voor sommige mensen is het beter om géén hond te nemen, nú die beslissing nemen is altijd beter dan later de hond terug te brengen naar de fokker of naar een asiel.

Aan het houden van een hond zitten veel voordelen maar ook veel nadelen. Zo’n lief puppy die u met de blauwe kijkers vanuit het nest aanstaart is natuurlijk aandoenlijk maar bedenk ook dat de pup en jongehonden fase veel tijd en investering vraagt. Daarnaast bent u nooit klaar met opvoeden en ook trainingen zal de hond nodig blijven hebben.
Bedenk ook dat u in weer en wind met de hond over straat zult moeten, ook als u geen zin heeft. Kijk ook in en rondom uw huis, hoe vindt u het als de hond binnenkomt en zijn modderpoten aan uw bank afveegt, zich uitschudt en uw kast met modder besmeurt? In de tuin de bollen uit de grond trekt, een gat in het gazon maakt en de boom ontdoet van zijn takken?

Vergeet daarbij niet dat een Toller minimaal 2 keer per jaar zijn haren wil verwisselen, sommige zelfs vaker. Deze haren vormen mooie wolkjes maar die komt u wel overal tegen en vooral op uw kleren.

Werkt u beide? Fulltime? Dan is het aanschaffen van een hond (iedere hond!) zeker af te raden. Werkt u part-time? Dan zou het kunnen maar bedenk dat het een tijd duurt voordat de hond eraan gewend is om een tijdje alleen te blijven. Ga niet af op buren die de pup tussen de middag wel even willen uitlaten, het is UW hond en UW verantwoordelijkheid! Schaf ook geen hond aan omdat de kinderen het zo “leuk” vinden, het is geen speelgoed.

Koop zeker geen pup als u denkt hem wel buiten in een kennel groot te kunnen brengen. Een Toller is een hond die graag in uw gezelschap zal verkeren. Het verblijf voor een korte periode in een kennel kan geen kwaad, maar een permanent verblijf in een kennel zal uw hond frustreren en hem doodongelukkig maken.
Een hond hebben betekend ook dat er altijd iemand moet zijn om hem eten te geven, om hem uit te laten op gezette tijden, mee te trainen, een hond heeft net als een klein kind opvoeding en regelmaat nodig. Dat houdt hem geestelijk en fysiek gezond.

Denk ook aan uw vakanties! Neemt u de hond mee of gaat deze in een dierenpension, of in het gunstigste geval bij een familielid of een bekende. Met een vakantie in een warm en zonnig land doet u de hond geen plezier, en zijn voor een Toller vaak te warm. De hond wil liever lange wandelingen en trektochten in een koelere omgeving en in de nabijheid van een vertrouwd persoon. Een camping of bungalowpark heeft meestal geen bezwaar als u 1 hond meeneemt, maar wanneer u gewend bent om naar een hotel te gaan, zult u er één moeten zoeken dat honden toestaat. En als de hond niet meekan, dan begint er een zoektocht naar een goed dierenpension, u wilt u hond toch niet zomaar bij de eerste de beste achterlaten? Daarbij komen dan ook nog de verblijfskosten, gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort, speciale inentingen tegen rabië s en kennelhoest enz., enz.

Vergeet ook het uitlaten niet. Op veel locaties bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een plastic boterhamzakje op zak om de ontlasting op te ruimen. Ook is er op veel plaatsen een losloop verbod, dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en losloopgebieden vrij kan laten lopen, veel van die losloopgebieden zijn vaak niet vlak naast de deur, dus dat betekent dat u er met de auto naartoe moet.

Na zo’n heerlijke wandeling gaat uw hond vies en modderig weer de auto in, want een echte Toller is af en toe gek op alles wat “vies” is ! Veel hondenliefhebbers hebben daarom een stationcar, want een echte liefhebber rijdt graag wat kilometers om naar een geschikte uitlaatplaats te gaan en neemt de modderpoten op de koop toe!

Een Toller wordt net als andere honden NIET sociaal, lief en gehoorzaam geboren, de fokker én moederhond hebben het eerste aandeel hierin. Daarna is het aan u om de hond op te voeden en te trainen. U start met de puppycursus en gaat daarna verder met de vervolgcursussen, bedenk dat u dit ook moet doen als het regent, vriest of warm is. Met een hond bent u eigenlijk nooit klaar met opvoeden en trainen. Trainingen volgen kunt u met veel plezier zijn hele leven volhouden, een Toller is een leergierige en veelzijdige hond maar beslist niet de makkelijkste.

Als uw hond ouderdomsverschijnselen gaat vertonen wil hij ook graag dat u er voor hem bent. Met het ouder worden komen er ook vaak kwaaltjes en doorlopende dierenartsbezoeken, heeft u dat dan ook voor uw maatje over ?

Mocht u hierna nog steeds interesse hebben om een Toller-pup aan te schaffen dan kunt u contact opnemen met het Toller-informatie punt van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland.

De rasvereniging bemiddeld niet in de vorm van een puppywachtlijst maar geeft informatie over nesten die geboren zijn of worden verwacht uit combinaties die aangemeld zijn bij de vereniging en voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het verenigingsfokreglement. Met dit verenigingsfokreglement wil de rasvereniging voorkomen dat er op onverantwoorde wijze pups gefokt worden, zodat de pups ook in de toekomst een positieve bijdrage leveren aan het ras. Behalve gezondheid en rasspecifieke eigenschappen wordt ook bekeken of een reu niet te vaak in Nederland of in het buitenland heeft gedekt of dat een teef niet te veel nesten heeft gehad. Helaas zijn dit grote zorgen binnen de kynologie en ons ras is daar niet van uitgezonderd. De fokaangelegenhedencommissie beoordeelt de aanvragen van de fokkers en geeft hierop een schriftelijk beoordeling. Bij goedgekeurde combinaties is dit uiteraard een positieve beoordeling.

Aangezien de vraag naar pups vaak groter is dan het aanbod, is er bij de meeste fokkers een wachtlijst voor pups. De lengte van de wachtlijst hangt uiteraard af van het aantal teven wat gedekt gaat worden en de hoeveelheid pups die geboren worden. Het is altijd heel moeilijk voor het Toller-informatiepunt om aan te geven hoelang de wachtlijst precies is omdat dit per fokker verschillend is. Ook gebeurt het regelmatig dat mensen die zich op een wachtlijst bij een fokker hebben laten zetten voor een pup, maar toch besloten hebben, om wat voor reden dan ook, geen pup meer te willen hebben. Helaas vergeten mensen dit vaak door te geven aan de fokker waardoor er een vertekend beeld van de lengte van de wachtlijst ontstaat. Als u op een wachtlijst bij een fokker staat hou dan regelmatig contact.

De aanschaf/verkoop van een pup is voor een heel groot deel een kwestie van vertrouwen. Als de fokker twijfels heeft bij een aspirant koper mag en kan hij weigeren de pup te verkopen. Uiteraard geldt dit ook voor de aspirant koper, deze moet goed voor zichzelf bepalen of de fokker en het nest hem/haar bevalt. Vergeet niet dat u een hond aanschaft voor ongeveer 12-14 jaar.

Fokkers die verantwoord willen fokken houden zich aan de regels, adviezen en het verenigingsfokreglement van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland en zullen hun uiterste best doen om u een gezonde en goed gesocialiseerde pup te verkopen.

Klik hier voor onze pagina met informatie folders.