Foknormen van de Raad van Beheer
Foknormen update augustus 2024
Op 30 juli jl. hebben wij u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de foknormen > https://tollertales.nl/index.php/foknormen/.
Parallel daaraan lag er wederom een mail van ons bij de Raad van Beheer met het verzoek ons te informeren over die stand van zaken.
Woensdag 14 augustus jl. ontvingen wij bericht van de Raad van Beheer: “Zoals het er nu naar uit ziet gaan de foknormen voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever nog niet in september live. Wij hebben jullie foknormen bekeken, maar hebben nog een paar vragen over de ECVO”.
In ons VFR hebben we met betrekking tot ECVO uitslagen staan:
Als een ouderdier de uitslag (voorlopig) “niet vrij” heeft, zal het meest actuele advies uit paragraaf 8 ‘The Veterinary ophthalmologists’ advice relating to hereditary eye disease control’ van het ECVO Manual: ‘The Veterinary ophthalmologists’ advice’ worden gevolgd. (https://www.ecvo.eu/hereditary-eye-diseases/ecvo-manual.html chapter 8-Vet advice).
Voor ons VFR een goede oplossing maar helaas kon het op die manier niet ingeregeld worden in de foknormen. Om te voorkomen dat er ‘voldoet niet aan de foknormen’ op de stamboom komt terwijl een bepaalde aandoening volgens het ECVO manual ‘optional’ is, moesten wij dit uitwerken. Dat hadden wij in februari gedaan. Nu blijkt daar een discrepantie te zitten. Hier hebben we direct contact over gehad met de RvB en de opties besproken. Dit gaan we verwerken en wederom naar de RvB sturen zodat onze foknormen weer op de agenda staan voor hun volgende bestuursvergadering medio september.
Wij hopen u daarna te kunnen informeren over de definitieve status van de foknormen voor de NSDTR.
Bestuur NSDTRCN
Foknormen update juli 2024
Aangezien de voorwaarden voor ons ras al waren ingeregeld in de normenmatrix (nu foknormen), ontvingen wij in februari 2024 een mail van de RvB met de vraag of de foknormen de gewenste foknormen zijn voor ons ras. Tevens werd gevraagd naar de onderbouwing/motivatie t.a.v. de minimale leeftijd (24 maanden).
Besluit en datum inwerkingtreding
Onze aanvullende informatie (februari 2024) werd voorgelegd aan het bestuur van de RvB en binnen een maand zou een terugkoppeling volgen of deze zouden worden overgenomen.
In de mail van de RvB werd aangegeven: wanneer de foknormen overgenomen worden, wordt ook besloten tot een ingangsdatum. De ingangsdatum ligt altijd minimaal 5 maanden in de toekomst. Deze wordt gepubliceerd op de website onder het ras. Pas 5-10 maanden na publicatie kan de controle plaatsvinden, deze vindt altijd plaats op basis van de dekdatum. Zorg er dus voor dat alle onderzoeksresultaten voor de dekdatum bekend zijn!
Op 3 juni jl. is de RvB bijeenkomst foknormen (voor pilotverenigingen) geweest.
Een lanceerdatum was toen nog niet bekend.
In de RAADAR FOKKER SPECIAL heeft u -net als wij- kunnen lezen:
Foknormen, hoe nu verder? Het is even een tijdje stil geweest rondom de Foknormen, maar we zitten zeker niet stil. We gaan namelijk begin september de eerste Foknormen publiceren. De afstemming met een aantal pilot verenigingen verloopt soepel en eerdaags krijgen deze
Foknormen een definitief akkoord. Binnenkort meer hierover!
Wij zijn nog in afwachting van de afstemming en/of het akkoord.
Nog wel even ter aanvulling: dat wat je in je RvB profiel kunt uploaden bij de gezondheidsonderzoeken van je hond is meer dan er in de foknormen (voorheen Normenmatrix) qua testen staat.
Wij hopen binnenkort meer te kunnen berichten over de definitieve status omtrent de foknormen voor de NSDTR.
Bestuur NSDTRCN
Mailing Raad van Beheer 15 maart 2024 – Foknormen uitleg
Foknormen laten zien dat je zorgvuldig fokt!
Foknormen zijn gezondheidsnormen waaraan een ouderdiercombinatie moet voldoen om een positieve aantekening op de stamboom te krijgen.
Denk aan resultaten van verplichte screeningsonderzoeken naar heupdysplasie of oogaandoeningen, of de instelling van een minimale fokleeftijd.
Het doel is dat er gezonde rashonden worden gefokt en dat het proces en gemaakte keuzes voor iedereen transparant en inzichtelijk zijn.
Daarmee laat je als fokker van stamboomhonden zien dat je zorgvuldig, transparant en verantwoord fokt.
De Algemene Vergadering van de Raad van Beheer besloot op 2 december 2023 de foknormen in te voeren. Daarmee willen we als kynologie laten zien wat we doen, hoe we het doen en dat we het zorgvuldig doen. We geven zo de consument – de pupkoper – inzicht in de gezondheid van de pups die men op het oog heeft. Anderzijds bieden we fokkers de mogelijkheid de beoogde ouderdiercombinatie op geschiktheid te controleren vóórdat de dekking plaatsvindt en zo een zorgvuldige, verantwoorde keuze te kunnen maken.
Wanneer zijn onze foknormen van kracht?
In overleg met Raad van Beheer bepaald de rasvereniging welke foknormen moeten gelden voor het betreffende ras. Eenmaal vastgesteld worden deze normen op de website van de Raad van Beheer gepubliceerd op de raspagina. Vijf tot tien maanden na publicatie zullen de ouderdieren ook daadwerkelijk gecontroleerd gaan worden. Of een pup al dan niet aan de normen voldoet, wordt op de stamboom vermeld:
“Deze hond is geboren uit ouderdieren die wel/niet voldoen aan de aanvullende leeftijds-, gezondheids- en gedragseisen die gelden voor het ras.”
Verenigingsfokreglementen (VFR)
Je zult je afvragen hoe de foknormen zich verhouden tot de verenigingsfokreglementen (VFR’s). VFR’s gaan altijd verder dan screeningsonderzoeken of minimale leeftijd.
Daarnaast worden ze niet door de Raad van Beheer gecontroleerd. Als een rasvereniging de voor het betreffende ras verplichte screeningsonderzoeken ook in de foknormen willen laten opnemen, kan dat uitsluitend in overleg met de Raad van Beheer. Wat in de foknormen wordt opgenomen, wordt wél door de Raad van Beheer gecontroleerd en leidt tot een tekst
op de stamboom: ‘voldoet’ of ‘voldoet niet’. Soms zullen de foknormen en de normen uit bepaalde hoofdstukken in het VFR hetzelfde zijn, en soms zal een VFR meer regels kennen dan de foknormen.
Verantwoordelijkheid
Als fokker ben je verantwoordelijk voor het samenstellen van een verantwoorde ouderdier-combinatie. Jij bepaalt welke reu/teef je kiest en of die aan de foknormen voldoet.
Om te bepalen of een ouderdiercombinatie zorgvuldig is, moeten vóór de dekking de resultaten van voorgeschreven screeningsonderzoeken bekend zijn.
Je kunt immers pas zorgvuldig fokken als je weet wat die resultaten zijn. De screeningsonderzoeken moeten worden uitgevoerd door dierenartsen waar de Raad van Beheer een overeenkomst mee heeft. Deze vind je op www.houdenvanhonden.nl/zoekdierenarts.
De kosten van screeningsonderzoeken variëren per dierenarts en zijn voor rekening van de fokker. Moet er DNA-onderzoek worden gedaan, dan dient dit te gebeuren mét identiteitscontrole, verplicht bij de dierenarts. Ook mag gebruik worden gemaakt van het door de Raad van Beheer (chipper) verplicht afgenomen DNA-materiaal voor afstammingscontrole.
Registratie resultaten
De dierenarts die de screeningsonderzoeken uitvoert, stuurt de resultaten direct naar de Raad van Beheer via het MijnRvB-systeem.
De eigenaar van de hond kan ook zelf uitslagen van gezondheidsonderzoeken uploaden op de MijnRvB-pagina van zijn hond.
Dat kunnen alleen de resultaten van screeningsonderzoeken zijn, die voor dat ras ook van belang zijn. De Raad van Beheer controleert deze resultaten en wanneer ze goed zijn uitgevoerd, worden ze opgenomen bij de hond. De resultaten zijn daarna ook zichtbaar op www.dutchdogdata.nl.
Als je een buitenlandse vaderhond inzet, kun je bij de dekking ook documenten uploaden van de reu.
De Raad van Beheer voegt die dan toe in het account van deze buitenlandse reu.
Foknorm niet gehaald
De Raad van Beheer wil graag dat iedereen zorgvuldig fokt en zich dus aan de normen houdt. Wanneer dat niet is gelukt, komt dat op de stamboom van de pups te staan.
De tekst luidt: ‘Deze hond is geboren uit ouderdieren die niet voldoen aan de gezondheidseisen en eventueel van toepassing zijnde welzijns- en gedragseisen die gelden voor het ras.’
Je hebt dan dus wat uit te leggen over de combinatie aan geïnteresseerde pupkopers. (NB: er komt géén rood kruis op de stamboom.)
Hoe controleer je de foknormen?
Iedereen – zowel fokkers als pupkopers – met een MijnRvB-account kan straks fokcombinaties checken. In het menu komt een extra optie: “controle van de foknormen”.
Je vult het NHSB- of chipnummer van de beoogde ouderdieren in en de dekdatum, en je krijgt direct te zien of het is toegestaan, of wat er op die datum nog niet in orde is.
Als de combinatie niet past binnen zorgvuldig fokken, betekent dat in principe ‘niet fokken’.
Soms zijn er echter valide, niet-medische redenen waarom je niet aan de foknormen kunt voldoen. Zo kun je met een buitenlandse reu werken, waarbij een voorgeschreven screening niet is uitgevoerd. De reu kan op basis van leeftijd of fysieke gezondheid heel weinig kans hebben op de aandoening, maar je kunt dat niet bewijzen.
Het ‘niet voldoen’ moet echt een uitzondering zijn, met geldige reden. Als er alternatieven voorhanden zijn die wel voldoen, moet dat het streven zijn.
Het is jouw afweging als fokker of je de combinatie wel of niet inzet.
Stamboom blijft waardevol
De vermelding dat een hond niet aan de foknormen voldoet, maakt de stamboom niet waardeloos. Naast de foknormen moeten de ouderdieren immers ook voldoen aan andere eisen die we aan het fokken van stamboomhonden stellen voordat ze een stamboom krijgen. Dit zijn eisen die vaak boven de wettelijke eisen uitgaan.
Het basisreglement Welzijn & Gezondheid geldt nog steeds. De afstamming is gecontroleerd door DNA, de informatie over het ras en de fokker staan vermeld en de regels voor inteelt en de leeftijd van de moederhond zijn allemaal geldig.
Soms kan de fokker afdoende aan de pupkoper uitleggen waarom er toch gekozen is om de oudercombinatie te maken.
De pupkoper kan de ouderdieren zelf checken op www.dutchdogdata.nl. Daar zijn de relevante gezondheidsonderzoeken per hond te vinden.
Als de hond zelf wel aan de normen voldoet, kan de volgende generatie zorgvuldig gefokt worden. De hond kan dus nog steeds waardevol zijn voor de stamboomhondenfokkerij!
Buitenlandse honden
Het is goed om te weten of men in het buitenland ook al met een soortgelijk systeem werkt en, zo ja, of dat dan aansluit bij het Nederlandse systeem.
Er zijn inderdaad meerdere landen die ook zo’n systeem hebben, bijvoorbeeld Italië. De buitenlandse systemen sluiten in zoverre aan, dat ook daar eisen gesteld worden aan de ouderdiercombinatie. Die komen grotendeels of zelfs helemaal overeen voor veel rassen. Het is dan nog wel zaak dat de Raad van Beheer inzage krijgt in de resultaten van de daar uitgevoerde screeningsonderzoeken.
Promotie
Om het belang van de foknormen bekend te maken bij pupkopers zet de Raad van Beheer zijn eigen media in, zoals website, social media en de Raadar-nieuwsbrief. Ook via zijn informatiestand zal de Raad van Beheer voorlichting geven. Maar de Raad van Beheer kan dit niet alleen en bereikt niet alle pupkopers. Pupkopers worden dan ook doorgeleid naar de voorlichters van onze rasvereniging en onze fokkers.
Pupkopers komen ook rechtstreeks bij ons binnen via onze eigen publiciteit als rasvereniging. Wij kunnen hen verder informeren over de foknormen van ons ras en eventuele aanvullende regels uit het verenigingsfokreglement, en hen zo duidelijk maken wat wij allemaal doen om zo zorgvuldig mogelijk te fokken. Als we dat met elkaar goed doen, bereiken we met elkaar het beste resultaat voor onze stamboomhonden!
Mailing RvB 06122023
Foknormen, stap vooruit in zorgvuldige fokkerij!
Op de Algemene Vergadering (AV) van de Raad van Beheer op 2 december jl. was één van de belangrijkste agendapunten het invoeren van foknormen voor een nog zorgvuldigere fokkerij. Met veel enthousiasme kunnen we mededelen dat de foknormen met een overgrote meerderheid zijn aangenomen door onze leden/fokkers.
De Raad van Beheer gaat nu met de rasverenigingen in overleg welke foknormen moeten gelden voor hun ras. De foknormen zijn bijvoorbeeld verplichte screeningsresultaten, zoals oogonderzoeken of heupdysplasie, of een minimale fokleeftijd. Als de normen eenmaal zijn vastgesteld worden deze op de website van de Raad van Beheer gepubliceerd. Vijf tot acht maanden later zullen ze ook echt gecontroleerd gaan worden en op de stamboom worden vermeld. Dit betekent concreet dat midden 2024 de eerste stambomen met vermelding uitgegeven gaan worden. Hiermee geven we inzicht in de maatregelen die de fokker genomen heeft om gezonde en sociale pups te fokken. Het is overigens géén gezondheidsgarantie, die kan bij fokken nooit gegeven worden.
Voor een verdere toelichting RvB en om een antwoord te geven op de meestgestelde vragen, klik hier:
Note: ook te lezen in TT4-2023
De foknormen zullen in 4 fases worden ingevoerd; fase 1 zijn de rasverenigingen die al een normenmatrix hebben aangeleverd die ook al is goedgekeurd. Fase 4 betreffen de rassen die geen rasvereniging hebben, plus de rasverenigingen die geen normenmatrix willen en niets hebben aangeleverd. Uiteindelijk zal voor deze categorie een matrix worden opgesteld door het bestuur van de Raad van Beheer, op aanwijzing van de Commissie Gezondheid. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland valt onder fase 1.
De RvB geeft regelmatig de nieuwsbrief “Raadar” uit met informatie over het houden van honden. De RvB kan zich voorstellen dat je als fokker ook graag die items wilt lezen die specifiek over fokken gaan. Daarvoor brengen zij de Raadar Fokker Special met informatie speciaal voor fokkers. Als fokker ontvang je deze standaard als je een fokker account op MijnRvB hebt.
Je kunt hieronder alle vorige edities lezen Raadar Fokker Specials:
raadar-fokker-special-2019-mei
raadar-fokker-special-2022-oktober