Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Paddenstoelen en eikels zijn giftig voor de hond

In dit stukje vertellen wij u over het gevaar van paddenstoelen, eikels, kastanjes en denneappels voor uw hond. Laat uw dier tijdens de wandeling in de herfst niet op paddenstoelen, eikels, kastanjes en denneappels kauwen. U leest hier waarom:

Paddenstoelen

Een boswandeling maken met je hond is altijd leuk, toch is het aan te raden erop toe te kijken dat je hond geen giftige paddenstoelen eet. Sommige paddenstoelen zien er echt heel smakelijk uit voor honden. Niet alleen in het bos, maar in sommige tuinen en openbare grasperken zijn dikwijls giftige paddenstoelen te vinden.

Behandeling

Bij een vergiftiging bel je onmiddellijk een dierenarts of het antigifcentrum. Zij kunnen je onmiddellijk verder helpen en zeggen welke eerste zorgen je moet verlenen.

Probeer niet zelf het probleem te verhelpen

Het is van groot belang dat je niet zelf gaat proberen iets aan het probleem te verhelpen. Het laten overgeven van het dier of het geven van melk bijvoorbeeld kan in bepaalde gevallen helemaal verkeerd uitpakken. Overleg eerst altijd met het antigifcentrum of een dierenarts over wat er moet gebeuren.

Lijst van giftige en niet eetbare paddenstoelen

Sommige van deze paddenstoelen zijn niet dodelijk maar kunnen wel braakneigingen opwekken of koortsaanvallen teweegbrengen bij consumptie. Deze lijst van paddenstoelen en foto’s zijn terug te vinden via deze link 

wikipedia.org – giftige paddenstoelen 

 antigifcentrum.be/natuur/paddenstoelen

Eikels

Nog niet alle hondenbezitters weten dat het eten van of kauwen op eikels gevaarlijk is voor honden. In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur). Wanneer er veel tannine wordt gegetenkrijgt de hond buikpijn, diarree en zal gaan braken. Het kan zelfs tot nierfalen en de dood lijden. Opgepast dus! Wanneer uw dier maag-darmklachten heeft na de wandeling, of u vermoed dat er op eikels gekauwd is, neem dan contact op met de dierenarts.

Denneappels eikels en kastanjes

Op zich zijn denneappels en kastanjes niet giftig, maar ze worden, net als eikels, door de hond tijdens het spel vaak ingeslikt. Ze kunnen (levensbedreigende) verstopping in het maag-darmkanaal veroorzaken, waardoor er chirurgisch ingegrepen moet worden. Zorg daarom dat uw hond buiten tijdens het spel geen denneappels, eikels of kastanjes gebruikt.

Veilig spelen

Spelen met uw hond is gezond, maar doe dit veilig. Speel buiten niet met stokken, maar met daarvoor geschikte balletjes, flostouwen of een frisbee. Zo is er het minst kans op ongelukken.

Wat mensen kunnen eten, maar honden niet?

Deze levensmiddelen dien je ook te vermijden en niet aan je hond te geven. Mocht je hond hier iets van gegeten hebben, neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts.

Alcoholisch dranken
Avocado
Vette levensmiddelen
Macadamianoten
Uien, uipoeder en knoflook
Zout
Cafeïne
Xylitol
Gist
Melk
Producten die gezoet zijn met Xylitol, kan leiden tot leverproblemen.