Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

CombiSport

CombiSport is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid, waarbij het gaat om perfectie in de uitvoering en snelheid bij de behendigheidsonderdelen. De sport is geschikt voor alle rassen en kruisingen met een geleider die sportief genoeg is om snel mee te kunnen rennen.

Het onderdeel gehoorzaamheid is gebaseerd op het Gedrag & Gehoorzaamheid (GG) -programma en bestaat uit volgoefening, een volg-blijfoefening, voorkomen, apporteren en bij de het hogere niveau ook appèl op afstand.

Bij Combi Jump lopen baas en hond in een rechte lijn over vier sprongen. De totale lengte van het parcours is 50 meter. Zowel baas als hond moet de hindernissen springen.

Bij het onderdeel Combi Speed lopen baas en hond een grote slalom tussen poortjes door.

De Combi Speed bevat een startpoort en een finishpoort. Daarnaast moet de combinatie drie bochten linksaf maken en drie bochten rechtsaf. De totale lengte van het parcours bedraagt 52,5 meter en in veteranen klasse (1 poortje minder) 45 meter. De poortjes zijn gemaakt van flexibele stokken vergelijkbaar met de poortjes bij het slalom skiën.

Het laatste onderdeel, de stormbaan, bestaat uit een rechte lijn van acht (behendigheids)toestellen. De lengte van de baan is in totaal 70 meter. De volgorde van de hindernissen mag variëren maar begint en eindigt met een sprong, daartussen een schutting, tunnel, aangepaste kattenloop, band, breedtesprong en hoogtesprong.

Bij de CombiSport draait het om samenwerken. Hond en geleider moet dicht bij elkaar blijven. De sport kan recreatief worden beoefend maar deelnemen aan wedstrijden is ook mogelijk.

Competitie vindt plaats in vijf klassen, de wedstrijdklassen A, B en C, de Debutantenklasse (voor combinaties waarvan zowel de hond als de geleider nooit eerder in de A, B of C-klasse een wedstrijd hebben gelopen) en de Veteranenklasse (voor honden die het na een CombiSportcarrière wat rustiger aan moeten doen, maar nog wel plezier in de sport hebben). Deze laatste klasse is toegankelijk voor honden van 7 jaar en ouder en verplicht voor honden van 10 jaar en ouder.

Promotie naar een hogere klasse gebeurt via een systeem van promotiepunten, die verdiend kunnen worden op Classificatiewedstrijden. Voor iedere klasse is er een jaarlijkse competitie. Van de competitiewedstrijden tellen de beste vier resultaten. Winnaar in een klasse is degene, die in totaal over deze vier resultaten het meeste aantal punten heeft behaald.