Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Agility / Behendigheid

Agility, of behendigheid, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Agility is een hondensport waarin een hond met zijn geleider een parcours met hindernissen moet afleggen, als het op wedstrijd niveau wordt gedaan: in zo kort mogelijke tijd.

Het concept is gebaseerd op een springparcours uit de paardensport, waarin elementen van gehoorzaamheid (obedience) zijn ingebouwd.

Sinds de presentatie op Crufts 1978, is agility overal enthousiast ontvangen en wereldwijd tot bloei gekomen. In Nederland is de sport in het begin aangeduid als behendigheid, maar om de internationale aansluiting te maken is men hier overgeschakeld op het wereldwijd gebruikte begrip agility. Het bijzondere aan agility is de standaardisatie; wereldwijd wordt met dezelfde regels en hindernissen gewerkt. De FCI organiseert sinds 1996 een Wereldkampioenschap Agility.

Trainen voor agility kan bij de meeste kynologenclubs, hondensportverenigingen of FHN hondenscholen. Agility is een positieve bezigheid voor alle honden die plezier hebben in bewegen en in samenwerken met hun baas. Ras is feitelijk onbelangrijk, al hebben sommige rassen qua aanleg en bouw meer in huis om op dit terrein te schitteren dan andere.

De RvB wedstrijden worden georganiseerd voor de Debutanten, 1e graad, 2e graad en 3e graad in de hoogtes Large, Intermediate, Medium en Small, zodat elk ras op z’n eigen niveau de top kan bereiken.

Overigens doet niet elke hond die voor agility wordt getraind mee aan de competitie. Het leuke van agility is dat deze sport ook puur recreatief kan worden bedreven, als een ideale manier van sportief bezig zijn met je hond.

Raad van Beheer

De Raad van Beheer heeft de organisatie van activiteiten op het gebied van o.a. Agility / Behendigheid en Flyball.

De Raad van Beheer geeft verenigingen toestemming wedstrijden en examens te organiseren, houdt toezicht op naleving van de reglementen en leidt instructeurs en keurmeesters op in eigen, door de Raad van Beheer goedgekeurde programma’s.

Alle klassen zijn onderverdeeld in:

  1. Large-klasse voor honden vanaf 43 cm, springen 60 cm (minimaal 55 cm);
  2. Intermediate voor honden vanaf 43 tot 50 cm (optioneel) springen 50 cm (minimaal 45 cm);
  3. Medium-klasse voor honden vanaf 35 cm tot 43 cm, springen 40 cm (minimaal 35 cm);
  4. Small-klasse voor honden minder dan 35 cm schofthoogte, springen 30 cm (minimaal 25 cm).

Andere organisaties

 

Federatie Hondensport Nederland

FHN valt onder de (IFCS) International Federation of Cynological Sports.

Onder auspiciën van de FHN worden jaarlijks in Nederland wedstrijden georganiseerd door de bij de FHN aangesloten hondenscholen.

Een nieuwe organisatie is Dogsports. Dogsports.nl is ontstaan begin 2022, ook zij vinden het belangrijk dat lopers samen met hun hond kunnen genieten van een leuke dag.

Wat zijn de reglementen?

Sporten Raad van Beheer (FCI) https://www.houdenvanhonden.nl
FHN https://www.fhn.nl/
Dogsports https://dogsports.nl/behendigheid/

Waar kunt u informatie vinden over wedstrijden:

Raad van Beheer / FCI wedstrijden: https://sport.raadvanbeheer.nl/
Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/sporten-met-je-hond/agility/

Waar kunt u deze hondensport beoefenen?
http://www.agilityclub.nl/links/verenigingen-en-clubs.html