Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

DNA profiel Raad van Beheer


ISAG 2006 of ISAG 2020? Een uitleg.

Als ouderschapsverificatie wordt er in de hondenfokkerij sinds jaar en dag gebruik gemaakt van het ISAG 2006 profiel. Maar dat gaat veranderen. 

Het DNA-profiel dat er wordt gemaakt om het ouderschap van rashonden te bevestigen, is ISAG 2006. ISAG staat voor een internationale normering, zodat we zeker weten dat er wereldwijd dezelfde norm wordt gehanteerd. Maar dat gaat wijzigen naar ISAG 2020. Dat klinkt heel logisch: 2006 is een tijd geleden en 2020 is dus nieuwer. Het klinkt dus als simpelweg een update.
Maar zo simpel is het niet.

ISAG 2006
De ISAG2006-markers zijn STR-markers. Die profielen kennen we allemaal: een reeks codes, paarsgewijs gerangschikt. STR is een specifieke methode om het DNA in kaart te brengen. Er worden hierbij minimaal 18 markers vastgelegd en maximaal 22 markers. Dat betekent dat er af en toe open plekken staan, maar als er maar tenminste 18 markers zijn, kan er aan de hand van zo’n profiel bekeken worden of de hond in kwestie wel een kind is van zijn of haar ouders. Je zou een STR kunnen zien als een soort vingerafdruk van de hond.

ISAG 2020
De markers van ISAG 2020 worden op een andere manier uit het DNA gehaald. Deze methode heet SNP, uitgesproken als snip.
Bij SNP wordt niet gekeken naar markers, maar naar de variatie op diverse plekken in het DNA. De coderingen van DNA worden geschreven met de letters A, C, G en T. Bij het vastleggen van SNP’s wordt op 200 plekken in het DNA gekeken welke eiwitten daar coderen. Die coderingen worden weergegeven met de letters A, C, G en T. Die letters worden in het profiel gemeld. 
En omdat die coderingen per dier verschillend zijn, is hieraan te bepalen of een dier wel of niet een nakomeling is van de opgegeven ouders.

Een SNP is ook een identificatie dus, maar anders dan een STR.
Als een STR een vingerafdruk is, zou je een SNP kunnen zien als een scan van een iris. 
En die twee zijn totaal verschillend. Daarom zijn ze dus ook niet uitwisselbaar.

Het is begrijpelijk dat dit vragen oproept.
Hoe gaat de Raad hier mee om?
Moet nu iedereen nieuwe DNA-profielen laten weten?
Hoe werkt het als je een hond uit het buitenland gebruikt?
Welke profielen moet je nou laten maken?
Kun je nog wel terecht met ISAG 2006?

De Raad liet weten dat er voorlopig gewerkt wordt met dubbele profielen. Zelfs als een hond een ISAG 2020 heeft, dan zal hij voorlopig óók een ISAG 2006 hebben.
Die dubbele profielen, dat kost niets extra. Dit is een overgangsfase en daar merken fokkers gelukkig niets van.

Buitenlandse reu
Wie een reu uit het buitenland gebruikt kan voorlopig het beste ISAG 2006 gebruiken. Die profielen zijn er en blijven voorlopig ook wel bestaan. Wellicht zullen ze zelfs nooit helemaal verdwijnen.
Als je voor een buitenlandse reu ISAG 2020 gebruikt is dat niet zo handig want die profielen worden nog maar sinds kort gebruikt en daardoor hebben de fokteefjes van dit moment nog geen van alle een ISAG2020 profiel: daar zijn ze simpelweg nog te jong voor.

Voor honden uit het buitenland die hier een nest verwekken is dus ISAG 2020 wel zo verstandig.
Een hond die hierheen wordt geïmporteerd wordt door de Raad op beide manieren in kaart gebracht en heeft dus als het ware een dubbel paspoort, net als de pups die nu geswabd worden.
Waar het dus om gaat is dat de ouderdieren én de pups dezelfde methode hebben als identificatiemethode.
Dan komt het goed.

Bron tekst: Dogzine.eu

*ISAG = International Society for Animal Genetics

Meer weten? Lees ook https://www.houdenvanhonden.nl/veelgestelde-vragen/faq-dna-nieuw-profiel-snp/