
Nieuws Raad van Beheer
Uit Raadar Fokker Special – houden van honden – 7 februari 2025
Tijdens de sessies over het beleidsplan 2026-2030 was er een presentatie over de Foknormen. Deze presentatie kun je bekijken door HIER te klikken. Met deze presentatie wil de RvB fokkers meer uitleggen over het onderwerp Foknormen.
Onderwerpen die in de presentatie worden besproken zijn:
* verschillen in regels,
* wat zijn Foknormen,
* uitleg proefdekking,
* screeningsonderzoeken en
* hoe om te gaan met een Buitenlandse reu.
Tijdens de presentatie wordt onderstaand eveneens benoemd als reminder:
DNA moet afgenomen zijn door dierenarts of buitendienstmedewerker.
DNA afgenomen vanaf 1 september 2024 moet vergezeld zijn van een bewijs dat het DNA is afgenomen door een dierenarts of buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer en dat er een identiteitscontrole van de hond heeft plaatsgevonden.
(Er wordt -vanuit de RvB- nog gewerkt aan een protocol om het DNA af te mogen laten nemen door één of meer door het bestuur van een rasvereniging aangewezen vrijwilligers).
Wat bedoelt de RvB met bewijs?
Met bewijs bedoelt de RvB een getuigenverklaring. De getuigenverklaring moet de dierenarts of buitendienstmedewerker ondertekenen (naam, plaats, datum, handtekening). Bij de CombiBreed onderzoeken van VHL zit deze verklaring er bijvoorbeeld al bij.
Het blijft gewoon mogelijk om al uitgevoerde onderzoeken toe te voegen bij een hond. De DNA-afnames moeten wel vóór 1 september 2024 zijn uitgevoerd. Daarnaast blijven al eerder ingevoerde resultaten ook gewoon geldig.
Uit Raadar Fokker Special – houden van honden – 7 februari 2025
Op (15 februari 2025) worden de Foknormen van de Barsoi, Beagle & Manchester Terriër actief.
De Foknormen zijn aanvullende voorwaarden met betrekking tot minimale leeftijd van beide ouderdieren, screeningsonderzoeken en gedragstesten die gelden voor een reu en teef combinatie.
Proefdekking – mooie nieuwe ontwikkeling
Het is vanaf 1 februari 2025 mogelijk om via een proefdekking te zien of je geplande combinatie voldoet aan de Foknormen, maar ook of de combinatie voldoet aan het Basisreglement Welzijn en Gezondheid (BWG). De proefdekking is zichtbaar als je inlogt op je mijnRvB account.
Bij de proefdekking kun je een geplande dekdatum aangeven. Mocht je willen weten of je aan de Foknormen voldoet, moet de geplande dekdatum niet voor het ingaan van de Foknormen zijn. Let op: de Foknormen kunnen vanaf ca. 2 weken voor het actief gaan van de Foknormen gecontroleerd worden in de proefdekking, de BWG regels kunnen vanaf nu voor alle rassen in de proefdekking gecontroleerd worden.
Door het uitvoeren van de proefdekking krijg je inzichtelijk of je nog bepaalde onderzoeken moet toevoegen/uitvoeren voor de dekking plaatsvindt.
Onderzoeken toegevoegd aan ouderdieren
Het is belangrijk om de (screenings)onderzoeken toe te voegen aan de ouderdieren voor de dekking (in je mijnRvB account). Dit houdt in dat niet alleen het onderzoek gedaan moet zijn voor de dekking, het resultaat moet ook bekend zijn voor de dekking. Anders voldoe je niet aan de Foknormen. Bij een buitenlandse reu kunnen deze resultaten ook toegevoegd worden tijdens de dekaangifte.
Er kan uiteraard wel eens iets misgaan bij het toevoegen van de (screenings)onderzoeken. Geen probleem. Maar cruciaal is hier dat de onderzoeken voor de dekking zijn uitgevoerd!
Wat als ik niet aan de Foknormen voldoe?
Mocht je niet aan de Foknormen (kunnen) voldoen, dan krijgen de toekomstige nakomelingen een vermelding op de stamboom.
“Deze hond is geboren uit ouderdieren die niet voldoen aan de aanvullende leeftijds-, gezondheids-, en/of gedragseisen die gelden voor het betreffende ras.”
Soms is het niet mogelijk om te voldoen aan de Foknormen, denk aan ingevroren zaad van een overleden reu. Dan komt de vermelding wel op de stamboom, maar deze is dan goed te verklaren aan de pupkopers. Verstandig om dit met de pupkopers te delen voor ze de stamboom in handen krijgen.
Klik HIER om meer over de Foknormen te lezen, hier staan ook de veelgestelde vragen (FAQ).
Raadar Fokker Special – houden van honden – december 2024
Rol en verantwoordelijkheid Raad van Beheer en fokkers
In Nederland, maar ook in andere landen van Europa, zien wij een toename van wet- en regelgeving over het fokken en houden van honden.
We (Raad van Beheer) onderschrijven nadrukkelijk het uitgangspunt dat we moeten staan en zorgen voor de fok van gezonde honden. Dat geldt voor álle rassen. De wet- en regelgeving zal naar verwachting steeds meer leidend en specifieker worden. Wij als Raad van Beheer kunnen daar niet steeds eigen afzonderlijke controles en regels naast leggen.
Voor de fok geldt dat we ons goed moeten realiseren dat de verantwoordelijkheid voor een gezonde fok bij de fokker zelf ligt. Wij kunnen als Raad van Beheer niet zelf alle gebruikte ouderdieren controleren op het voldoen aan de wettelijke regels (art 3.4 Bhd – Besluit houders van Dieren). Dat is ook niet onze taak. Dit betekent dat je als fokker zelf deze verantwoordelijkheid moet nemen.
Verklaring voldoen aan regelgeving
Het beleid gaat worden dat je als fokker verplicht een verklaring moet afgeven; bij de dekaangifte moet je straks verklaren dat de beoogde fok voldoet aan de geldende regelgeving en uitvoeringsvoorschriften. Dat geldt dan voor alle rassen en alle nesten.
Die benodigde verklaring wordt nu ingeregeld op onze website MijnRvB.nl. Door een ‘vinkje’ te zetten activeer je de verklaring. Pas dan wordt de stamboomafgifte procedure voor dat komende nest in behandeling genomen. Consequentie is wel, dat als je de verklaring niet geeft, er in dat geval voor dat nest geen stambomen komen.
Fokken zonder verklaring
Als je de verklaring niet geeft nemen we de dekaangifte niet in behandeling en stopt op dat moment het proces. Daarop zijn geen uitzonderingen mogelijk.
Ingangsdatum verklaring
De officiële ingangsdatum voor het tekenen van de verklaring is 1-1-2025.
Om deze verklaring als fokker te kunnen ondertekenen is er, zoals eerder aangegeven, een aanpassing nodig op de MijnRvB.nl website. Daarom zal op dinsdag 31 december 2024 om 16:00 uur de website MijnRvB.nl uit de lucht gaan. Naar verwachting zal op donderdag 2 januari 2025, begin van de middag de website weer actief zijn. Het is vanaf dan mogelijk om een dekaangifte te doen met verklaring (voor alle rassen).
Wij (RvB) zullen eventuele vragen zoveel mogelijk centraal gaan communiceren op onze website op een aparte pagina met FAQ – veelgestelde vragen.
Publicatie Foknormen Nova Scotia Duck Tolling Retriever – 15 november 2024
Het bestuur van de Raad van Beheer heeft de voorgestelde foknormen voor de Nova Scotia Duck Tolling Retriever ontvangen, bekeken en besloten deze (deels) over te nemen. De NSDTRCN had aangegeven graag een periode van 5 maanden aan te houden tussen de publicatie en inwerkingtreding. Het bestuur van de Raad van Beheer heeft besloten om deze periode naar 7 maanden te zetten, omdat zij anders niet kunnen garanderen dat ze 5 maanden qua IT halen.
Het bestuur van de Raad van Beheer heeft op 22 november 2024 de foknormen voor de NSDTR gepubliceerd, om op 15 juni 2025 de foknormen ‘live’ te laten gaan (om dat gelijk te laten lopen met andere rassen (15e van de maand)).
De Raad van Beheer heeft de volgende tekst op de website (Nova Scotia Duck Tolling Retriever HvH) geplaatst (op 22 november):
Datum publicatie: 22 november 2024
Datum inwerkingtreding: 15 juni 2025
Meer informatie over de foknormen is te vinden op Foknormen (houdenvanhonden.nl) en op onze eigen website > klik HIER
Mailing RvB 28102024 – Wijzigingen HD protocol
In aanvulling op ons nieuwsbericht (gepubliceerd op de NSDTRCN facebookpagina) van afgelopen woensdag, ontvingen we vandaag (28 oktober) het volgende bericht van de Raad van Beheer:
“Er blijkt onrust onder leden en fokkers te zijn ontstaan met betrekking tot de wijzigingen die in het HD protocol moeten worden aangebracht.
In de werkgroep fokkerij en gezondheid is de afgelopen maanden meermaals gesproken over de wijzigingen in de beoordeling die vanuit de FCI in het HD protocol zijn aangebracht. Tevens is in de werkgroep gesproken over de sedatie welke in het FCI protocol voor HD screening verplicht is en sinds enkele jaren in Nederland bij wijze van uitzondering niet meer verplicht gesteld is. In de werkgroep is met name over dit laatste onderwerp veel gesproken.
De wijzigingen in de beoordeling worden op dit moment voorbereid zodat ze verwerkt kunnen worden in de IT, de ingangsdatum van deze wijzigingen is nog NIET bekend en zal zeker nog enkele maanden op zich laten wachten.
We willen graag de onrust wegnemen. Waarover we jullie op dit moment kunnen informeren is het volgende. Vanuit de FCI is er aangegeven dat er een andere manier van beoordeling moet plaatsvinden:
- De norbergwaarde wordt anders berekend. Er kan geen omrekening plaatsvinden en de nieuwe en oude waardes zijn niet onderling vergelijkbaar.
- Een goede positie is essentieel voor een goede beoordeling. Foto’s van honden die niet geheel goed liggen moeten worden afgekeurd. Hierop moet strenger worden gehandhaafd.
- Onvoldoende aansluiting tussen heupkop en heupkom moet leiden tot HD B (uiteraard kan de eindbeoordeling bij meerdere afwijkingen slechter zijn dan HD B).
De verplichte sedatie staat in het FCI protocol, welke ook wordt onderschreven door het beoordelingspanel van de Universiteit Utrecht. Om resultaten onderling goed te kunnen vergelijken moeten de onderzoeken binnen de FCI aangesloten landen op gelijke manier worden uitgevoerd.
Nederland is op dit moment het enige land binnen de FCI welke het zonder sedatie röntgenen binnen het HD protocol toestaat. De voorzitter van het beoordelingspanel heeft aangegeven dat deze situatie zeer ongewenst is en de betrouwbaarheid van de screening daarmee wordt ondermijnd.
Het bestuur van de Raad van Beheer besluit binnenkort, op basis van een breed scala aan adviezen, over het wel of niet volgen van de verplichting van sedatie zoals in het FCI protocol vermeld staat.
De rasverenigingen zullen binnenkort uitgebreid geïnformeerd worden over de wijzigingen die zullen plaatsvinden en op welke datum dat in zal gaan. Daarbij zal rekening worden gehouden met een overgangstermijn van tenminste enkele maanden. Dit geeft de rasverenigingen ook de tijd om (eventueel) het fokbeleid hierop aan te passen.
𝗗𝗲 𝗱𝗮𝘁𝘂𝗺 𝘃𝗮𝗻 𝟭 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟱 𝗱𝗶𝗲 𝗿𝗼𝗻𝗱𝗴𝗮𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗱𝘂𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗱𝗮𝘁𝘂𝗺 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝘄𝗶𝗷𝘇𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝘇𝘂𝗹𝗹𝗲𝗻 𝗴𝗮𝗮𝗻.”
Zodra er meer informatie vanuit de RvB bekend is zullen wij dit weer met u delen.
Mailing RvB 06122023
Foknormen, stap vooruit in zorgvuldige fokkerij!
Op de Algemene Vergadering (AV) van de Raad van Beheer op 2 december jl. was één van de belangrijkste agendapunten het invoeren van foknormen voor een nog zorgvuldigere fokkerij. Met veel enthousiasme kunnen we mededelen dat de foknormen met een overgrote meerderheid zijn aangenomen door onze leden/fokkers.
De Raad van Beheer gaat nu met de rasverenigingen in overleg welke foknormen moeten gelden voor hun ras. De foknormen zijn bijvoorbeeld verplichte screeningsresultaten, zoals oogonderzoeken of heupdysplasie, of een minimale fokleeftijd. Als de normen eenmaal zijn vastgesteld worden deze op de website van de Raad van Beheer gepubliceerd. Vijf tot acht maanden later zullen ze ook echt gecontroleerd gaan worden en op de stamboom worden vermeld. Dit betekent concreet dat midden 2024 de eerste stambomen met vermelding uitgegeven gaan worden. Hiermee geven we inzicht in de maatregelen die de fokker genomen heeft om gezonde en sociale pups te fokken. Het is overigens géén gezondheidsgarantie, die kan bij fokken nooit gegeven worden.
Voor een verdere toelichting RvB en om een antwoord te geven op de meest gestelde vragen, klik hier:
Note: ook te lezen in TT4-2023
De foknormen zullen in 4 fases worden ingevoerd; fase 1 zijn de rasverenigingen die al een normenmatrix hebben aangeleverd die ook al is goedgekeurd. Fase 4 betreffen de rassen die geen rasvereniging hebben, plus de rasverenigingen die geen normenmatrix willen en niets hebben aangeleverd. Uiteindelijk zal voor deze categorie een matrix worden opgesteld door het bestuur van de Raad van Beheer, op aanwijzing van de Commissie Gezondheid. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland valt onder fase 1.
De RvB geeft regelmatig de nieuwsbrief “Raadar” uit met informatie over het houden van honden. De RvB kan zich voorstellen dat je als fokker ook graag die items wilt lezen die specifiek over fokken gaan. Daarvoor brengen zij de Raadar Fokker Special met informatie speciaal voor fokkers. Als fokker ontvang je deze standaard als je een fokker account op MijnRvB hebt.
Je kunt hieronder de vorige edities lezen Raadar Fokker Specials:
raadar-fokker-special-2019-mei
raadar-fokker-special-2022-oktober
Mailing RvB 04122023
Raad van Beheer zet met foknormen stap in zorgvuldige fokkerij!
Beste lezer,
De Raad van Beheer is een vereniging met als aangesloten leden onder andere ruim 200 rasverenigingen. Dat betekent dat belangrijke besluiten genomen worden op een algemene vergadering waar onze leden hun stem uitbrengen. Op de Algemene Vergadering (AV) van de Raad van Beheer op 2 december jl. was één van de belangrijkste agendapunten het invoeren van foknormen voor een nog zorgvuldigere fokkerij. Met veel enthousiasme kunnen we mededelen dat de foknormen met een overgrote meerderheid zijn aangenomen door onze leden/fokkers.
De Raad van Beheer gaat nu met de rasverenigingen in overleg welke foknormen moeten gelden voor hun ras. De foknormen zijn bijvoorbeeld verplichte screeningsresultaten, zoals oogonderzoeken of heupdysplasie, of een minimale fokleeftijd. Als de normen eenmaal zijn vastgesteld worden deze op de website van de Raad van Beheer gepubliceerd. Vijf tot acht maanden later zullen ze ook echt gecontroleerd gaan worden en op de stamboom worden vermeld. Dit betekent concreet dat midden 2024 de eerste stambomen met vermelding uitgegeven gaan worden. Hiermee geven we inzicht in de maatregelen die de fokker genomen heeft om gezonde en sociale pups te fokken. Het is overigens géén gezondheidsgarantie, die kan bij fokken nooit gegeven worden.
Rashondenfokkers die zich houden aan de foknormen voor hun ras onderscheiden zich van fokkers die zich niet conformeren aan deze zorgvuldige fokkerij. Door de vermelding op de stamboom, ziet de consument in één oogopslag of pups gefokt zijn volgens de fokvoorwaarden voor dit ras.
Een kritische koper verdiept zich al ruim voordat hij een pup koopt in tal van zaken die met de aanschaf te maken hebben. Wij vinden het daarom belangrijk dat de koper al vóór de aanschaf ziet of de pups uit de oudercombinatie aan de foknormen voldoen. Wij vinden het ook belangrijk dat een fokker de combinatie kan controleren vóórdat de dekking feitelijk plaatsvindt. Daarom hebben we een softwaremodule ontwikkeld waarmee je – geautomatiseerd – de combinatie van reu en teef kunt controleren en direct uitsluitsel hebt of de (pup uit de) combinatie voldoet aan de foknormen voor het betreffende ras.
Wij hopen dat deze aanpak gevolg zal krijgen binnen de totale hondenfokkerij in Nederland, zodat een duurzaam fokbeleid een algemeen goed wordt voor alle hondenfokkers, ongeacht of ze rashonden of look-alikes fokken.
De fokkers van stamboomhonden ontvangen woensdag nog een uitgebreide mail over de foknormen.
2023-10-12-verslag-samenvatting-informatiedag-foknormen-7-oktober-2023
2023-10-12-presentatie-foknormen-7-oktober-p.-oliehoek
2023-10-12-presentatie-foknormen-7-oktober-n.-beijerink
2023-10-12-presentatie-foknormen-7-oktober-m.-megens
2023-10-12-presentatie-foknormen-7-oktober-j.-broersma
2023-10-12-de-resultaten-van-de-mentimer-vragen
2023-10-12-informatiedag-foknormennormenmatrix-7-oktober-2023