Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

In’s en out’s van de puppy vulva

Ik hoop dat dit onderwerp er niet toe zal leiden dat uw mond openvalt van verbazing. Anatomisch zijn honden niet altijd gelijk, ook de geslachtsorganen kunnen onderling verschillen van vorm en grote. Doormiddel van de afbeeldingen hieronder laat ik u zien wat een “Innie” en wat is een “Outtie” is.

Links een “Outie”, rechts een “Innie”

 

Kijk goed naar de foto aan de linkerkant, dat is een normale puppy vulva ofwel een “outtie”. U ziet er helemaal geen huidplooien omheen en de vulva is als het ware naar buiten geklapt zonder extra huidplooien. – Kijk nu eens naar de foto aan de rechterkant, dat is een “innie”, ook wel een verzonken vulva. Er zijn plooien van de huid rond de vulva, als je voorzichtig aan het haar daar trekt zal het kort uit de huidplooien tevoorschijn komen. Deze “innie” wordt meestal gevormd door een stuk huid rondom, waardoor de vulva verzonken raakt. Het zijn de huidplooien bij een “innie” die problemen kunnen veroorzaken. Bacteriën groeien daar gemakkelijk waardoor infecties kunnen ontstaan.

Puppy’s die vaak Juvenile vaginitis of een blaas infecties krijgen en een “innie” vulva hebben mogen NIET worden gecastreerd voor hun eerste loopsheid. Als u dit zou doen is de kans groter dat de pup frequente vaginitis of blaasontstekingen houdt tijdens haar leven. Als een teefje loops wordt (gemiddelde leeftijd voor de eerste loopsheid ligt tussen de 6 en 18 maanden) zal de vulva namelijk zwellen en daardoor naar buiten komen uit de huidplooien. Dat is gunstig voor de teef en kan de problemen van terugkerende infectie stoppen of verminderen.

Vruchtbaarheid

Teven met een “innie” kunnen zonder probleem drachtig worden en bevallen, bacteriële vaginitis is slechts zelden een reden voor verminderde vruchtbaarheid.

Juveniele vaginitis

Jonge teefjes kunnen, al voordat ze twee maanden oud zijn, last hebben van vaginale afscheiding. Deze afscheiding kan een korst vormen bij de vulva maar geeft verder geen ongemak. De behandeling kan bestaan uit spoelingen met fysiologisch zout. Na de eerste loopsheid geneest de ziekte meestal spontaan.

Vaginale infecties (vaginitis)

Deze vrij zeldzame aandoening kan veroorzaakt worden door een anatomische afwijking waardoor problemen met het urineren ontstaan en waardoor urine in de vagina achterblijft, maar ook door een bacteriële infectie, virussen of door beschadigingen in het slijmvlies. Etterige uitvloeiing en irritatie, waardoor de teef zich vaker likt en wast, zijn symptomen waaruit men kan afleiden dat er iets aan de hand is, de teef is bovendien zeer aantrekkelijk voor reuen. Onderzoek van de urine wijst uit of er inderdaad sprake is van vaginitis. De behandeling hangt af van de oorzaak, meestal zal een behandeling met antibiotica worden voorgeschreven, anatomische afwijkingen kunnen operatief worden gecorrigeerd.

Conclusie

Bij een “innie” vulva is extra aandacht nodig betreft hygiëne en inspectie, maar hoeft niet altijd tot medische problemen te leiden. Hoe vaak een “innie” vulva bij de Toller voorkomt weten we niet, er zijn geen statistische gegevens over bekend.

Note: “Innie” en “outtie” zijn geen wetenschappelijke benaming