Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Immuungemedieerde Polyartritis IMPA

Zoals de naam doet vermoeden is IMPA een auto-immuunziekte. Door een verstoring in het immuunsysteem ontstaan er meerdere ontstekingen in de gewrichten van de hond. De typische symptomen zijn dan ook plotselinge ontstekingen en verdikkingen aan bijvoorbeeld de poten. De ontstekingen kunnen zich snel verplaatsen waardoor de hond af en aan mank of stram loopt aan een of meerdere poten. Op de plaats van de ontsteking kan er een verdikking ontstaan die warm aanvoelt. Vaak heeft de hond hierbij ook koorts.

IMPA kan gediagnosticeerd worden met bloedonderzoeken en een punctie uit een ontstoken gewricht. Als de diagnose is gesteld kan de hond behandeld worden. De behandeling is erg afhankelijk van de onderliggende oorzaak. IMPA wordt soms gezien bij een ander auto-immuunprobleem en komt bijvoorbeeld wel eens voor in combinatie met SRMA. Maar het kan ook een gevolg zijn van een tekenziekte, leishmania of een chronische ontsteking. Ook zijn er aanwijzingen dat IMPA kan ontstaan als bijwerking na een enting, maar hierover moet nog veel onderzoek gedaan worden. In de meeste gevallen lijkt de behandeling op die van SRMA; het immuunsysteem wordt tot rust gebracht met prednison wat langzaam wordt afgebouwd. In veel gevallen werkt dit snel en goed, maar soms blijft een hond klachten houden en moet er gekeken naar een onderliggende ziekte die behandeld moet worden.

Over deze ziekte is helaas nog veel onbekend. Behalve een vorm die mogelijk erfelijk is, zijn er nog veel andere factoren die IMPA kunnen veroorzaken. Het is daarom vaak moeilijk om per individu in te schatten of erfelijkheid een rol heeft gespeeld. Wat wel belangrijk is bij een hond die IMPA heeft (gehad) is om het immuunsysteem niet meer te belasten dan nodig is, om een terugval te voorkomen. Dit houdt in dat de hond niet meer dan strikt noodzakelijk gevaccineerd moet worden en er voorzichtigheid geboden is met antiparasitaire middelen en medicijnen.

Andere aandoeningen aan het immuunsysteem die incidenteel voorkomen binnen het ras zijn SLE en DLE, beide vormen van Lupus.