Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

De advertentie

Ras: Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Geslacht Reu/Teef
Leeftijd: 0 tot 2 jaar

Nog een paar pups beschikbaar. Mooi oranje/rood met witte aftekeningen!!
De pups hebben een paspoort, zijn ontwormd en ingeënt. Vaste Prijs!
Wij zijn aangesloten bij “X”

U zoekt een toller

U kwam waarschijnlijk op deze advertentie omdat u:
1) op zoek bent naar een Nova Scotia Duck Tolling Retriever / Toller
2) u wilt er graag één hebben voor een zacht prijsje
3) u wilt niet lang wachten op een Tollerpup

Kijk verder dan het lieve snoetje van de pups op de foto en lees eerst de tekst die hieronder staat. Misschien krijgt u op deze manier sneller een pup en voor een lagere prijs. Maar heeft u ook nagedacht over de risico’s? Als u een pup koopt via verkoopsites zoals Marktplaats en Speurders heeft u geen garantie dat de ouderdieren zijn onderzocht op erfelijke ziekten. Er komen meerdere ziektes voor in het ras, waaronder oogaandoeningen (bijvoorbeeld PRA waar de hond uiteindelijk blind van kan worden), auto-immuunziekten, skeletafwijkingen (HD/ED) of hersenziekten.

Fokkers die zijn aangesloten bij de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland laten diverse gezondheidsonderzoeken doen. Alle uitslagen worden gepubliceerd op de website van de club en een goede fokker laat u de uitslagen ook met alle plezier zien. Wist u dat er oogziektes voorkomen in het ras waardoor uw hond blind kan worden? Fokkers die zijn aangesloten bij de Tollerclub laten een DNA-test doen om deze aandoening te voorkomen. Hierdoor kunnen zij u garanderen dat uw hond zo’n oogziekte nooit zal krijgen. En zo zijn er nog meer verplichte onderzoeken die ervoor zorgen dat het ras zo gezond mogelijk blijft.

Tollerfokkers (vermeerderaars) die adverteren op verkoopsites zoals Marktplaats en Speurders zijn vaak bewust niet aangesloten bij een erkende rasvereniging en worden niet gecontroleerd op het doen van gezondheidsonderzoeken. Pups worden te vaak slecht gesocialiseerd en de ouderdieren niet goed verzorgd. Wees u ervan bewust dat u géén pup redt door hem/haar bij een broodfokker te kopen. U maakt alleen maar ruimte voor een volgend nest. Bovendien is de kans groot dat u extra dierenartskosten moet maken waardoor u uiteindelijk nog meer geld kwijt bent dan voor een goedgefokte pup.

Waar moet u op letten?

Het is géén goed teken als de fokker veel verschillende rassen verkoopt. U kunt dit controleren door op verkoopsites zoals Marktplaats en Speurders op ‘bekijk andere advertenties’ te klikken. Google ook altijd eerst een fokker door te zoeken op naam van de fokker + plaatsnaam. Als u negatieve verhalen tegenkomt, wees dan extra waakzaam. Een fokker die veel nesten heeft liggen, komt handen te kort om de pups goed te verzorgen en te socialiseren. Dat kan gewoonweg niet en gebeurt dus ook niet. Als u een pup koopt die niet goed is gesocialiseerd, heeft u een groter risico op gedragsproblemen.

Fokkers die adverteren op verkoopsites zoals Marktplaats en Speurders zijn vaak aangesloten bij een vereniging (X) die door henzelf in het leven is geroepen. Er zijn geen regels, deze vereniging wordt alleen gebruikt om betrouwbaar over te komen. Deze fokkers kunnen zelfs pups thuisbezorgen. Dat wordt aangeboden als service maar is bedoeld om te voorkomen dat mensen over de vloer komen en zien hoe de honden worden gehouden.

Wees ook alert als iemand eenmalig een nestje heeft. Ook dan heeft u geen garantie dat de ouderdieren zijn onderzocht op de aandoeningen die in het ras voorkomen. Vraag om kopieën van de uitslagen van de heupen (HD) en ogen (ECVO, PRA en CEA). Kan of wil de fokker die niet laten zien? Dan bestaat de kans dat de ouderdieren niet zijn getest of dat de uitslagen niet goed zijn. Bij zo’n fokker kunt u beter geen pup kopen.
Let op: of men nu éénmalig of vaker fokt, als men fokt is men fokker en daar horen verantwoordelijkheden bij.

Op de pagina ‘stappenplan‘ kunt u nalezen waar u op moet letten bij de aanschaf van een zorgvuldig gefokte pup. 

U gaat toch kijken

Als u één van onderstaande situaties tegenkomt, zijn dat sterke aanwijzingen dat u te maken heeft met een broodfokker.
– U komt niet bij mensen in huis terecht, vaak eerder op een erf of in een schuur of niet verder dan de keuken.
– De pup wordt voor u ‘opgehaald’.. u heeft geen kans om het volledige nest en de huisvesting te zien.
– De moederhond ziet er mager en slecht verzorgd uit en gedraagt zich angstig of apathisch.
– Er is geen moederhond of u krijgt de moederhond niet te zien. Dit kan twee dingen betekenen:
  1) De fokker wil niet laten zien hoe zij eruitziet en gehuisvest is of hoe haar karakter is. Bedenk dat de moeder invloed heeft op het karakter van de pups.
  2) De fokker importeert pups (zonder moederhond) die vaak veel te jong zijn weggehaald bij de moeder met alle schadelijke gevolgen van dien.

– Bij het ‘afleveren’ wordt meegedeeld dat u ‘garantie’ heeft.. maar alleen als u gebruik maakt van hun dierenarts, anders vervalt de ‘garantie’. Dat is niet gebruikelijk bij zorgvuldige fokkers; u mag gewoon zelf een dierenarts kiezen.
– Er wordt ontwijkend gereageerd op vragen naar de ouderdieren, gezondheidsuitslagen en socialisatie. Nogmaals: elke verantwoordelijke fokker laat u graag alle papieren zien.

Meer weten over het ras?

Een Toller is een intelligente hond die u lichamelijk en geestelijk bezig moet houden. Een consequente opvoeding is een vereiste. Een Toller wordt net als andere honden NIET sociaal, lief, kindvriendelijk en gehoorzaam geboren, de fokker én moederhond hebben het eerste aandeel hierin. Daarom is het zo belangrijk dat een hond een goede start krijgt bij de fokker. Wilt u meer weten over het ras of wilt u in contact komen met fokkers die wel fokken volgens het reglement van de erkende rasvereniging. Kijk dan op verder op deze website of neem contact op met het tollerinformatiepunt.