Vergiftiging
Hoeveel chocolade is giftig voor uw dier?
Chocolade is giftig voor onze honden en katten. Katten zullen zich niet zo snel vergrijpen aan chocolade als honden, maar ook voor hen is het erg schadelijk.
Hieronder kunt u lezen waarom chocolade gevaarlijk is en wat de gevolgen kunnen zijn:
Het basisingrediënt van chocolade is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot cacao. In deze cacao zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. Twee van deze alkaloïden (theobromide en cafeïne) zijn giftig voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacao met daarin de alkaloïden. Pure chocolade bevat het meest van deze stoffen, witte chocola het minst.
Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?
Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden en katten helaas niet; die hebben veel tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Daardoor worden deze giftige stoffen in het lichaam opgeslagen. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn gewicht en van de soort en de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft.
Hieronder wat hoeveelheden die dodelijk kunnen zijn voor uw dier:
Pure chocolade: c.a. 10 gram per kg lichaamsgewicht
Melkchocolade: c.a. 50-100 gram per kg lichaamsgewicht
Cacao poeder: c.a. 5-30 gram per kg lichaamsgewicht
De verschijnselen van een chocoladevergiftiging.
De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.
Wat kunt u doen.
Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.
Wanneer uw hond toch chocolade naar binnen krijgt, is het goed om zo snel mogelijk (liefst binnen de 3 uur) contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Houdt u de verpakking bij de hand. Wacht niet af maar bel voor advies. Het zal dan vaak gebeuren dat u gevraagd wordt naar de dierenarts te komen. Daar wordt dan een prikje gegeven waardoor de hond gaat braken en de chocolade weer naar buiten komt.
Wat mensen kunnen eten, maar honden niet?
Deze levensmiddelen dien je ook te vermijden en niet aan je hond te geven. Mocht je hond hier iets van gegeten hebben, neem dan voor de zekerheid contact op met je dierenarts.
Alcoholisch dranken
Avocado
Vette levensmiddelen
Macadamianoten
Uien, uipoeder en knoflook
Zout
Cafeïne
Xylitol
Gist
Melk
Producten die gezoet zijn met Xylitol, kan leiden tot leverproblemen.