Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Hoopers

Hoopers is een relatief nieuwe hondensport in Nederland. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (Behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen.

Hoopers is inmiddels een volwaardige opzichzelfstaande hondensport geworden en volop in ontwikkeling.

Hoopers is een sport met bepaalde fysieke en mentale eisen. De aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel hond als handler. Dat betekent dat vrijwel elke hond kan meedoen met deze sport en ook vrijwel elke handler kan dit doen.

Van de hond wordt veel denkwerk verwacht, maar ook fysieke uitdaging. Van de handler wordt ook veel denkwerk verwacht, maar het fysieke aspect is voor deze zeer beperkt. En dat betekent dat ook mensen met een lichamelijke beperking toch een hele leuke actieve sport kunnen beoefenen samen met hun hond(en)

Hoopers is dus geschikt voor een zeer brede doelgroep.

• Het is een volwaardige opzichzelfstaande sport geschikt voor bijna alle honden.
• Het bevordert de samenwerking en binding met de handler.
• Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook nadenkt.
• De handler wordt bewuster van de eigen lichaamstaal.
• Het kan dienen als voorbereiding op een andere sport.
• Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.

En Hoopers is ook goed te combineren met andere sporten, omdat dit niet conflicteert met andere oefeningen. Dat maakt dit een sport voor honden van alle leeftijden.

De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met Hoopers, tonnen en tunnels. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.

De hindernissen bestaan uit:
Hoopers: Halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt.
Tunnels: Er worden tunnels van diverse afmetingen gebruikt waar de hond doorheen loopt.
Tonnen: Obstakels waar de hond omheen loopt.

Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de handler, die daarbij op 1 plek blijft staan en dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen.

Uiteindelijk kunnen de aangeleerde vaardigheden om de hindernissen te nemen worden gekoppeld in een parcours. Dan wordt er voor de hond een positie aangegeven, waar vanuit de hond dient te starten en een vaste positie voor de handler, die de hond vanuit die positie over het parcours dirigeert met stem- en handaanwijzingen. Bij Hoopers is het de bedoeling dat de handler, door middel van
aanwijzingen, de hond door het parcours stuurt, in de volgorde die de
keurmeester (door middel van nummerbordjes) heeft aangegeven, in een zo snel mogelijke tijd met zo min mogelijk fouten.

Kijk voor meer informatie en wedstrijden op de site van Nadac Hoopers Nederland NHN, op de site van Dogsports of op de site van Distance4Dogs


Binnen de NHN zijn twee richtingen:

– Speed
– Technical
Bij Speed staan de toestellen op ruime afstand van elkaar en staan in vloeiende lijnen. Bij Technical staan de toestellen op kortere afstand van elkaar en zijn er meer richtingveranderingen binnen het parcours. De handler mag zelf kiezen welke richting hij/zij wil lopen en mag ook iedere wedstrijd kiezen of het Speed of Technical wordt.

Er worden op een NHN wedstrijd 3 verschillende parcoursen gelopen.
– GP gevarieerd parcours, de keurmeester mag zelf beslissen of het een vak of lijn parcours wordt.
– VP vast parcours, waarbij alle toestellen gebruikt worden
– NH numbered hoops, waarbij alleen hoops gebruikt worden.

Bij een lijnparcours bepaalt de keurmeester aan welke kant van de lijn de handler vrij mag bewegen. Bij een vakparcours mag de handler alleen binnen het vak vrij bewegen.

Het is een fantastische sport om voor je plezier te doen en zeker voor het plezier van de hond. En mocht competitie je meer aanspreken, dan is dat ook een optie.

Onthoud vooral dat Hoopers leuk is en leuk mag blijven voor hond en handler!