Facebook-Icon-Facebook-Logo-Social-Media-Fb-Logo-Facebook-Logo-PNG-and-Vector-with-Transparent-Background-for-Free-Download

Rally-O

Rally-O is een sport waarbij gehoorzaamheidsoefeningen (in het Engels: obedience, daar staat de O voor) worden uitgevoerd in een parcours dat qua vlotheid en spanning doet denken aan agility/behendigheid. De sport komt uit de VS/Canada. Voorwaarde om deze sport te kunnen beoefenen is dat de hond kennis heeft van een aantal gehoorzaamheidscommando’s en onder appèl staat. Rally-O is aantrekkelijk voor diverse rassen; formaat maakt daarbij niet uit. Ook diverse kruisingen zijn in deze tak van sport zeer actief.

Het basisrepertoire bestaat uit vijftig deels samengestelde gehoorzaamheidsoefeningen. Zoals volgen in diverse tempo’s en met richtingverandering en wendingen, sprongen, halt houden, zitten en voorroepen. Afhankelijk van het niveau worden ze aangelijnd of los uitgevoerd.

In Rally-O loopt een deelnemer in zijn eigen tempo een parcours dat is samengesteld door de keurmeester. Dit parcours bestaat uit genummerde houders met hierin bordjes waarop de uit te voeren oefeningen staan zowel in tekst als symbolen. Het aantal uit te voeren oefeningen ligt tussen de 10 en 20, afhankelijk van de klasse waarin de deelnemer uitkomt. De kunst is het om dit parcours zo vloeiend mogelijk in volgorde af te leggen. De hond moet plezier hebben en tonen in het werken en de geleider mag de hond daartoe aanmoedigen, prijzen en belonen. Tijdens een wedstrijd moet beloning met voer en speeltjes echter achterwege blijven.

Rally-O is zowel recreatief als in competitievorm te beoefenen. De startersklassen in de competitie zijn Novice-B voor geleiders wier hond een van de volgende diploma’s heeft behaald: GG-1 (Cynophilia), Sociale Huishond (FHN), VZH., IPO-1, VH-1, KNJV-C, Apporteersport-A (FHN), Rally Novice titel of Obedience Novice titel, en Novice-A voor geleiders wier hond nog geen van bovenstaande diploma’s of titels heeft behaald. Een score van 70/100 levert een kwalificatie op en drie kwalificaties een promotie.

Met drie kwalificaties in de Novice klasse promoveert de hond naar de Advanced klasse, met drie kwalificaties in de Advanced klasse naar de Excellent klasse. Na het behalen van drie kwalificaties in de Excellent klasse kan de hond in de Excellent-Competition klasse voor wedstrijden worden ingeschreven.

Rally-Mix

Een mix van fun en spel, waarbij gehoorzaamheidsoefeningen, met een vleugje behendigheid, neuswerk en andere leuke dingen voorbij komen, waarbij plezier en interactie voorop staan. Rally-Mix biedt je de kans om op een leuke ontspannen manier om met je hond te trainen, wat ook nog eens je relatie met je hond bevorderd.
Het uitgangspunt van de Rally-Mix is: het samenwerken met de hond zodat er een parcours in een vloeiende lijn wordt gelopen. De kunst daarbij is de hond alleen te begeleiden wanneer hij het nodig heeft.

In de Rally-mix wordt gewerkt met verschillende oefeningen die de begeleider moet afwerken in een parcous van bordjes,Het parcours dient aan de hand van nummering opgevolgd dient te worden.
Er zitten oefeningen in zoals volgwerk, zit, staan, en blijf, maar ook neusspelletjes en behendigheidsoefeningen, met ook weer een aantal variaties hierop. De uit te voeren oefening wordt aangeduid met bordjes.

Doordat jij je aandacht moet verdelen tussen het lezen van de bordjes en wat de hond doet, leren jullie samen dat geen verbinding hebben ook tot verbinding leid. Het is een trajact waarin jij je hond leert om samen te werken.

Rally-Mix is een bezigheid voor jong en oud (zowel hond als baas), en is een hele leuke nieuwe manier om samen met je hond bezig te zijn.